środa, 24 sierpnia 2011

Cukiniowa wariacja na temat baby ziemniaczanej

Czy lubicie babę ziemniaczaną? Ja bardzo lubię, ale nie robię jej zbyt często bo jest dość tłusta i ciężkostrawna. Moja dzisiejsza wersja dania jest dużo lżejsza a równie smaczna.


Cukiniowa baba z bundzem

Składniki:
½ kg cukinii utartej na grubych oczkach
200 g bundzu pokrojonego w centymetrową kostkę
2 jajka
1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
posiekany pęczek natki pietruszki
łyżka posiekanej świeżej mięty
2 łyżki mąki
3 łyżki kaszy manny (suchej)
sól, pieprz
oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Do posypania:
2 łyżki utartego parmezanu wymieszanego z 2 łyżkami bułki tartej

W misce wymieszać składniki baby, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać mieszanką parmezanu i bułki tartej a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i podawać.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ziemniaczanej baby nigdy nie próbowałam...może zacznę od lżejszej wersji? Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już robiłam,jest pycha mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało.
    Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń